"Happy food green" - recenzja

Recenzja książki "Happy food green".
50 różnorodnych przepisów kuchni roślinnej i mnóstwo informacji o kuchni bezmięsnej.

Jakiś czas temu nakładem warszawskiego wydawnictwa Słowne ukazała się nie lada gratka czytelnicza dla miłośników kuchni wykluczającej produkty mięsne. Jej autorami są Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, uznani eksperci od żywności. Dzięki ich staraniom powstała publikacja będąca skarbnicą wiedzy na temat kuchni roślinnej.

Kto sięgnie po "Happy food green" poczytać może o kuchni śródziemnomorskiej, zdrowym odżywianiu,  wynikach badań na temat kuchni roślinnej. Odbiorcy tej pozycji wydawniczej zaznajomić się także mogą z informacjami, jak dbać o florę jelitową naszego organizmu, jak uniknąć pułapek czyhających na początkujących wegetarian, jak odżywiać się zdrowo, roślinnie i ze smakiem.

Książka podzielona jest na 17 rozdziałów. Dzięki temu układ prezentowanych przez autorów treści jest przejrzysty. Spora część publikacji to przepisy kulinarne z dokładnym wyszczególnieniem produktów potrzebnych do ich przygotowania. Wśród proponowanych przez Niklasa Ekstedta i Herika Ennarta potraw mamy np. fasolowo-pomidorowe casserole z anchois i chlebem, bulion grzybowy z ziemniakami, marynowaną cebulką i natką pietruszki, grillowane szparagi z solirodem zielnym, mozzarellą i jajem w koszulce, pieczoną dynię z fankułem gotowanym w pomarańczach, pieczarki portobello w picie z hummusem, marynowaną cebulką i pietruszką.

Korzystanie z publikacji ułatwia spis przepisów oraz szczegółowy indeks. Oko czytelnika cieszą liczne fotografie oraz duża czcionka tekstu. "Happy food green" to pięknie wydana, przydatna i poszerzająca kulinarne horyzonty pozycja wydawnicza mogąca zainspirować tych, którzy po nią sięgną, do kulinarnych eksperymentów i poszerzenia swojej wiedzy na temat kuchni roślinnej. Publikacja spodobać może się zarówno tym, którzy od dawna preferują na co dzień dania bezmięsne,  tym, którzy dopiero mają w planie przejście na wegetarianizm, jak i tym, którzy nie wyobrażają sobie życia bez kurczaka, ale otwarci są na nowe smaki i różnorodność na talerzu. Warto posiadać w swojej domowej biblioteczce "Happy food green", aby mieć pod ręką sprawdzone informacje na temat diety bezmięsnej, diety śródziemnomorskiej oraz kilkadziesiąt przepisów, dzięki którym odpada dylemat, co zaserwować tym, którzy przepadają za daniami opartymi na produktach roślinnych. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Niklas Ekstedt, Henrik Ennart, „Happy food green”, wydawnictwo Słowne, Warszawa 2021




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat