„Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP” - recenzja

Recenzja książki „Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP”.
Książka dla tych, którzy pragną dbać o swoje zdrowie przez sposób odżywiania. Dużo informacji, dużo przepisów.

Jakiś czas temu nakładem poznańskiego wydawnictwa Rebis ukazała się ciekawa i godna uwagi pozycja na temat diety ograniczającej łatwo fermentujące krótkołańcuchowe cukry, diety pomagającej łagodzić objawy różnych chorób i dolegliwości. Książka napisana została we współpracy dwójki ekspertów od FODMAP. Jak dowiedzieć się można po zagłębieniu się w treść publikacji, Sue Shepherd to dyplomowana australijska dietetyczka specjalizująca się w leczeniu nietolerancji pokarmowych, autorytet w swojej dziedzinie, autorka licznych książek kucharskich i artykułów, międzynarodowa konsultantka dietetyczna. Peter Gibson to ceniony i cieszący się międzynarodowym uznaniem doktor nauk medycznych, profesor gastroenterologii, kierownik zespołu badawczego pracującego nad udoskonalaniem diety ograniczającej FODMAP. Dzięki chęci tych dwojga do dzielenia się swoją wiedzą, w ręce czytelników trafił unikalny i praktyczny poradnik będący skarbnicą informacji na temat diety o niskiej zawartości FODMAP, czyli diety łagodzącej objawy zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego - Crohna, celiakii i innych chorób układu pokarmowego.

W  publikacji wydawnictwa Rebis poczytać można m.in. o tym, jaka żywność wywoływać może dolegliwości układu pokarmowego, na czym polega dieta FODMAP, jak ją wprowadzać i stosować. Autorzy zamieścili w książce także przykładowe jadłospisy dla osób chcących ograniczać łatwo fermentujące krótkołańcuchowe cukry oraz liczne przepisy na potrawy, które wspierają pracę układu pokarmowego człowieka. Wśród inspiracji kulinarnych proponowanych przez ekspertów od diety ograniczającej FODMAP znaleźć można m.in. przepisy na przekąski i lekkie posiłki, sałatki, zupy, potrawy duszone, potrawy pieczone, potrawy z ryżu i makaronu, pomysły na dania główne, chleby, muffinki, ciasta, puddingi, lody i inne słodkości. Przepisów do wykorzystania jest aż 80. Publikację wydawnictwa Rebis ubogacają piękne zdjęcia, szczegółowy indeks oraz źródła przydatnych informacji.

„Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP” to książka mająca walory edukacyjne, książka poszerzająca kulinarne horyzonty, pozycja przejrzysta i uniwersalna. Dzięki temu że jej autorzy to doświadczeni specjaliści, czytelnik ma gwarancję, że treści zawarte w publikacji są rzetelne i potwierdzone najnowszymi badaniami naukowymi. Kogo ciekawi, jak w prosty sposób usprawnić można funkcjonowanie układu pokarmowego, w książce wydanej przez poznańskie wydawnictwo Rebis odnaleźć może zasługujące na zaufanie wiadomości na ten temat. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Sue Shepherd, Peter Gibson, "Kompleksowa dieta ograniczająca FODMAP", wydawnictwo Rebis, Poznań 2023




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat