Jakiś czas temu nakładem wydawnictwa Zwierciadło ukazała się godna uwagi publikacja kulinarna autorstwa znanej i lubianej blogerki Eweliny Podrez-Siama. Książka ta bardzo łatwo podbić może serca łasuchów i smakoszy, zawiera bowiem tyle inspiracji kulinarnych, że nawet bardzo wybredny miłośnik kuchni niskowęglowodanowej znajdzie w niej jakieś przepisy dla siebie. Publikacja wydawnictwa Zwierciadło to skarbnica pomysłów na eksperymenty kuchenne, zarówno dla osób, które stosują na co dzień dietę ketogeniczną, jak i dla tych, którzy po prostu lubią dobrze i smacznie zjeść. Książka podzielona jest na osiem rozdziałów, poprzedzonych listem od autorki oraz garścią informacji praktycznych. Kto sięgnie po tę pozycję wydawniczą, zapoznać się może z przepisami czerpiącymi z kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, polskiej, indyjskiej i amerykańskiej. Warto zajrzeć jednak także do części poświęconej potrawom z różnych innych zakątków świata oraz do rozdziału zawierającego przepisy na potrawy świąteczne.
"Kuchnie świata w wersji keto" to pięknie wydana, uniwersalna i praktyczna lektura pomagająca "wyczarować" dania, mogące zachwycić naszą rodzinę, znajomych i sąsiadów. Treść książki jest przejrzysta i dobrze przemyślana. Każdy przepis zawiera bowiem dokładną listę składników, czas przygotowania, przystępnie napisaną instrukcję przygotowania danej potrawy. Uwzględniono w książce nawet ilość kilokalorii w poszczególnych daniach oraz zawartość w nich białka, tłuszczu i węglowodanów. Wczytywanie się w przepisy urozmaica ciesząca oczy szata graficzna. Urozmaica, ale i zaostrza apetyt. Świetnym pomysłem wydawnictwa było także zaopatrzenie książki w twardą oprawę. Dzięki temu ma ona szansę użytkownikowi długo służyć. "Kuchnie świata w wersji keto" to przyjemna dla oka i bardzo przydatna pozycja kulinarna, poszerzająca nasze kulinarne horyzonty i umiejętności. Publikacja wydawnictwa Zwierciadło to książka, do której chętnie się wraca. Warto ją nabyć i mieć w kuchni pod ręką. Polecam.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Ewelina Podrez-Siama, “Kuchnie świata w wersji keto”, wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2021