Jakiś czas temu nakładem wydawnictwa RM ukazała się pięknie wydana książka kucharska, której autorką jest Wioleta Wójcik znana w Internecie jako Kulinarna Wiola. Ta gotująca od dzieciństwa miłośniczka dobrego jedzenia dzieli się od dawna z Internautami na Facebooku swoimi pomysłami na różnorodne dania, sałatki i desery. Fanów jej kreatywności przybywa z dnia na dzień. Do ich rąk może trafić teraz publikacja sygnowana jej nazwiskiem. Publikacja praktyczna i pełna kulinarnych inspiracji. Publikacja, od której ciężko się oderwać. W książce znaleźć można 120 przepisów na dania tradycyjnej kuchni polskiej. Jest więc w czym wybierać, gdy nie mamy akurat pomysłu na obiad albo chcemy zaplanować tygodniowe menu.
"Kulinarna Wiola" składa się z ośmiu rozdziałów. Mają one następujące tytuły: "Pieczywo", "Coś do chleba", "Zupy", "Drugie dania. Mięsa", "Drugie dania. Dania z ryb", "Dania wegetariańskie", "Sałatki i surówki", "Desery i wypieki". Autorka bardzo dokładnie i w przystępnym stylu opisuje szczegóły przygotowywania poszczególnych potraw, podając przy tym ilość składników potrzebnych do ich ugotowania. W publikacji znalazło się również miejsce na notatki jej użytkowników. Na stronach z adnotacją "gotuję i notuję" można więc zapisywać nasze kulinarne pomysły i uwagi.
Książkę ubogacają ilustracje obrazujące dania, które możemy dzięki sięgnięciu po tę pozycję wydawniczą "wyczarować". Atutem książki jest mnogość zawartych w niej kulinarnych inspiracji, niewielki gabaryt publikacji oraz duża czcionka przepisów.
Kto nabędzie tę publikację, dowie się m.in., jak przygotować chleb razowy na zakwasie, schab w sosie cebulowo-musztardowym z karmelizowaną marchewką, placki ziemniaczane z łososiem i sosem śmietanowo - jogurtowym, sałatkę grillową, kotlety z kalafiora w sosie koperkowym, placek czeski, kruche ciasto z pianką i owocami, talarki bezowe z czekoladą i orzechami. Autorka zadbała o to, aby proponowane przez nią przepisy nie były trudne do realizacji. Uważam, że nawet ktoś, kto nie jest doświadczonym kucharzem, bez problemu poradzi sobie z ugotowaniem dań z książki. "Kulinarna Wiola" to publikacja bardzo użyteczna i przyjemna dla oka. Warto mieć ją pod ręką, gdy chcemy coś prostego i pysznego dla siebie i rodziny ugotować. Polecam.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Wioleta Wójcik, „Kulinarna Wiola”, wydawnictwo RM, Warszawa 2021