"Kulinarna Wiola" - recenzja

Recenzja książki "Kulinarna Wiola".
Smacznie, różnorodnie, sycąco. 120 przepisów.

Jakiś czas temu nakładem wydawnictwa RM ukazała się pięknie wydana książka kucharska, której autorką jest Wioleta Wójcik znana w Internecie jako Kulinarna Wiola. Ta gotująca od dzieciństwa miłośniczka dobrego jedzenia dzieli się od dawna z Internautami na Facebooku swoimi pomysłami na różnorodne dania, sałatki i desery. Fanów jej kreatywności przybywa z dnia na dzień. Do ich rąk może trafić teraz publikacja sygnowana jej nazwiskiem. Publikacja praktyczna i pełna kulinarnych inspiracji. Publikacja, od której ciężko się oderwać. W książce znaleźć można 120 przepisów na dania tradycyjnej kuchni polskiej. Jest więc w czym wybierać, gdy nie mamy akurat pomysłu na obiad albo chcemy zaplanować tygodniowe menu.

"Kulinarna Wiola" składa się z ośmiu rozdziałów. Mają one następujące tytuły: "Pieczywo", "Coś do chleba", "Zupy", "Drugie dania. Mięsa", "Drugie dania. Dania z ryb", "Dania wegetariańskie", "Sałatki i surówki", "Desery i wypieki". Autorka bardzo dokładnie i w przystępnym stylu opisuje szczegóły przygotowywania poszczególnych potraw, podając przy tym ilość składników potrzebnych do ich ugotowania. W publikacji znalazło się również miejsce na notatki jej użytkowników. Na stronach z adnotacją "gotuję i notuję" można więc zapisywać nasze kulinarne pomysły i uwagi.

Książkę ubogacają ilustracje obrazujące dania, które możemy dzięki sięgnięciu po tę pozycję wydawniczą "wyczarować". Atutem książki jest mnogość zawartych w niej kulinarnych inspiracji, niewielki gabaryt publikacji oraz duża czcionka przepisów.

Kto nabędzie tę publikację, dowie się m.in., jak przygotować chleb razowy na zakwasie, schab w sosie cebulowo-musztardowym z karmelizowaną marchewką, placki ziemniaczane z łososiem i sosem śmietanowo - jogurtowym, sałatkę grillową, kotlety z kalafiora w sosie koperkowym, placek czeski, kruche ciasto z pianką i owocami, talarki bezowe z czekoladą i orzechami. Autorka zadbała o to, aby proponowane przez nią przepisy nie były trudne do realizacji. Uważam, że nawet ktoś, kto nie jest doświadczonym kucharzem, bez problemu poradzi sobie z ugotowaniem dań z książki. "Kulinarna Wiola" to publikacja bardzo użyteczna i przyjemna dla oka. Warto mieć ją pod ręką, gdy chcemy coś prostego i pysznego dla siebie i rodziny ugotować. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Wioleta Wójcik, „Kulinarna Wiola”, wydawnictwo RM, Warszawa 2021




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat