„Naturalnie w kuchni” – recenzja

Recenzja książki „Naturalnie w kuchni”.
Kulinarne inspiracje od Agnieszki Cegielskiej.

Odpowiednie odżywianie to podstawa ludzkiego zdrowia. Nie od dziś wiadomo bowiem, że „jesteśmy tym, co jemy”. Kto zwraca więc na co dzień bacznie uwagę na to, co ląduje na jego talerzu, w publikacji prezenterki telewizyjnej Agnieszki Cegielskiej „Naturalnie w kuchni”, powinien odnaleźć treści, które mogą go bardzo zainteresować. Publikacja zawiera 60 przepisów na zdrowe, smaczne, pożywne i przygotowywane z darów natury posiłki i napoje. Jest więc w czym, aby się najeść, wybierać. Książka podzielona jest na kilka części. Znajdziemy w niej przepisy na: sycące śniadania, odżywcze zupy, dania wzmacniające odporność, zdrowe słodkości, przekąski, koktajle, naturalne napoje i napary zdrowia. Atutem publikacji jest jej przejrzystość, duża czcionka, obecność pouczających informacji oraz przepiękna szata graficzna, która potrafi zachwycić. Plusem jest również to, że „Naturalnie w kuchni” zostało wydane na ekologicznym papierze.

Umieszczone w książce przepisy zostały sprawdzone przez autorkę i wypróbowane przez jej najbliższych. Jako dowód, że warto sięgać po wielorakie dary natury i korzystać z doświadczeń kulinarnych Agnieszki Cegielskiej, świadczy fakt, że jej 10-letni synek Franek, dzięki serwowanym mu przez mamę zdrowym i naturalnym produktom, jeszcze nigdy poważnie nie chorował, nie musiał brać antybiotyków ani silnie działających leków. Autorka „Naturalnie w kuchni” postawiła nacisk na to, aby proponowane przez nią przepisy dodawały energii, nie były czasochłonne, cieszyły oczy i kubki smakowe. Kto sięgnie po „Naturalnie w kuchni”, może mieć problemy z wypuszczeniem tej książki z rąk. Jest ona bowiem bardzo przydatna i inspirująca.

Zagorzali mięsożercy mogą być zawartością przepisów w publikacji nieco rozczarowani. Nie ma w niej bowiem propozycji dań typowo dla nich. Autorka promuje potrawy wegetariańskie i wegańskie, zachęcając czytelników do konsumpcji warzyw, owoców, zbóż i ziół. Nawet i miłośnicy produktów pochodzenia zwierzęcego znaleźć tam jednak mogą kompozycje smakowe, którymi porządnie się najedzą.

„Życie jest warte radosnego, zdrowego i smacznego przeżycia” – pisze we wstępie do swojej książki Agnieszka Cegielska. Dzięki uważnej lekturze „Naturalnie w kuchni” każdy czytelnik ubogacić może swoje menu, znaleźć motywację do próbowania nowych smaków i eksperymentowania w kuchni. Zaletą książki jest także to, że nawet mało wykwalifikowani kucharze, nie powinni mieć problemów z wyczarowywaniem potraw, którymi regularnie zajada się autorka. Przepisy nie są bowiem zbyt skomplikowane.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Agnieszka Cegielska: „Naturalnie w kuchni”, wydawnictwo Burda Książki, Warszawa 2019




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat