„Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” - recenzja

Recenzja książki „Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”.
Ponad sto przepisów kulinarnych na wegetariańskie dania, przekąski i desery. Smacznie, lekko, kreatywnie i nowocześnie.

„Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” to kopalnia inspiracji kulinarnych, które przegnać mogą kuchenną monotonię. Autorem wydanej przez wydawnictwo Buchmann publikacji jest popularny bloger i autorytet kulinarny Michał Korkosz, zwany Rozkosznym. Jego blog rozkoszny.pl i książki kucharskie sygnowane jego nazwiskiem, które do tej pory ukazały się na rynku, miłość i pasja do gotowania zapewniły Rozkosznemu rozpoznawalność i sympatię tysięcy Polaków.

Sięgając po najnowszą książkę Michała Korkosza, zapoznać się można z propozycjami różnorodnych przepisów kuchni roślinnej, których przygotowanie dostarczyć może naszemu żołądkowi i zmysłom mnóstwo przyjemności. Ciekawym pomysłem zastosowanym przez autora jest podział publikacji na rozdziały poświęcone technikom gotowania. Zamiast klasycznych rozdziałów dedykowanych poszczególnym posiłkom, porom roku czy warzywom, odbiorca książki Rozkosznego znajdzie treści zatytułowane: Surowe, Gotowane, Na parze, Gniecione, blendowane, Pieczone, Konfitowane, Grillowane, przypalane, pieczone na patelni, Podsmażane, Smażone, Infuzowane, aromatyzowane, Fermentowane, piklowane oraz Słodzone. Publikację ubogacają przydatne informacje i rady, typu: co warto mieć pod ręką, zanim zabieramy się za przygotowywanie posiłków, jakie są najważniejsze techniki krojenia, co jest największym błędem przy gotowaniu. Oczy czytelnika cieszy piękna szata graficzna, a korzystanie z książki ułatwia szczegółowy indeks.

Zaletą publikacji Michała Korkosza jest różnorodność i mnogość propozycji kulinarnych, dokładne wyszczególnienie składników potrzebnych do danego przepisu, przejrzysty układ treści książki. Minusem jest to, że dzieło kulinarne autorstwa Rozkosznego trochę waży, przez co ciężko trzymać tę publikację w dłoniach. „Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” to pozycja wydawnicza, która może wpasować się  w gusta bardzo wielu miłośników dobrego jedzenia. Zawiera bowiem w sobie wszystko to, co praktyczna i poszerzająca kulinarne horyzonty książka kucharska zawierać powinna. Na plus autorowi zaliczyć z pewnością należy propagowanie polskich smaków oraz ukazywanie polskiej kuchni jako wartości, którą możemy się, zarówno delektować na co dzień, jak i przed całym światem pochwalić. Komu nigdy dość przyrządzania i próbowania coraz to nowych potraw, w książce autorstwa Michała Rozkosznego, odnaleźć może źródło twórczych i uniwersalnych podpowiedzi kulinarnych. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Michał Korkosz, „Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”, wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2023




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat