Jakiś czas temu nakładem poznańskiego wydawnictwa Publicat ukazała się godna uwagi pozycja wyjaśniająca tajniki wypieku różnego rodzaju pieczywa na zakwasie. Autorem publikacji jest wykwalifikowany i doświadczony piekarz z pasją, mistrz piekarnictwa i ciastkarstwa, doradca dietetyczny i kontroler wyrobów piekarniczych - Siegfried Brenneis, mający na swoim koncie nie tylko tysiące pysznych, zdrowych, sycących, cieszących oczy i żołądki wypieków, ale i tytuł piekarniczego mistrza świata. Dzięki jego zamiłowaniu do przesiadywania w kuchni, w ręce czytelników, także i tych z Polski, trafiła bardzo uniwersalna, praktyczna i poszerzająca kulinarne horyzonty pozycja wydawnicza, po którą warto sięgnąć, gdy planujemy nauczyć się piec chleb, bułki, rogaliki, chałki, strucle i inne zbożowe wyroby piekarnicze. Zaletą publikacji autorstwa Siegfrieda Brenneisa jest rozmaitość inspiracji kulinarnych, przejrzystość tekstu, szczegółowość porad. Kto zdecyduje się na zakup tej książki, zwróci też z pewnością uwagę na jakość i piękno znajdujących się w niej zdjęć.
Jak wyjaśnia autor, dzieło o wypiekaniu chleba powstało dlatego, że "chciał on aby w miejscach, gdzie coraz trudniej o "prawdziwych" piekarzy, ludzie nie byli skazani na chleb wytwarzany przemysłowo z półproduktów". Dzięki pozycji "Po prostu chleb" samemu można zadbać o dostarczanie swojej rodzinie wartościowego pieczywa ze składników, które można dobrać według osobistych preferencji smakowych, unikając tych produktów, które mogą wywołać u danego konsumenta alergię pokarmową.
Przybliżając czytelniczkom portalu dlaLejdis.pl tę pozycję wydawniczą, chciałabym także dodać, że warto wiedzieć, że w książce autorstwa Siegfrieda Brenneisa znaleźć można szereg informacji dotyczących przygotowania zakwasu do pieczywa, liczne przepisy na chrupiące chleby, bułki oraz słodkości z pieca. Wśród inspiracji kulinarnych polecanych przez eksperta od wypieków znajdują się przepisy na chleb żytni, chleb mieszany, chleb orkiszowy, bagietki, chlebki tostowe, plecione bułki z pestkami dyni, gofry na zakwasie, rożki cynamonowe, bułeczki żurawinowe, pełnoziarniste talarki z czekoladą. Warto też na pewno zapoznać się z przepisem na bułeczki szczęścia i przekonać się, czy rzeczywiście są one takie dobre, że nasz poziom szczęścia może zwiększyć się po ich zjedzeniu.
„Po prostu chleb" Siegfrieda Brenneisa to jedna z tych publikacji, która edukuje, dba o zdrowie naszego żołądka, zachęca do eksperymentów w kuchni. Nabycie tej pozycji pozwala sprawdzić nasze umiejętności kulinarne oraz dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy o zakwasie i tajnikach zawodu piekarza-cukiernika. Atutem tej książki jest jej tematyka, dbałość o detale, niewielki rozmiar publikacji, zawarcie indeksu składników i przepisów, uwzględnienie słowniczka ważnych pojęć przydatnych przy wypiekaniu chleba. Dobrze mieć pod ręką tę publikację, gdy lubimy spędzać czas w kuchni i gdy nie straszne nam wyzwania w stylu własnoręcznego przygotowania domowego chleba. Polecam.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Siegfried Brenneis, "Po prostu chleb", wydawnictwo Publicat, Poznań 2023