"Po prostu chleb" - recenzja

Recenzja książki "Po prostu chleb".
Książka, dla tych, którym marzy się opanowanie sztuki pieczenia prawdziwego, domowego chleba.

Jakiś czas temu nakładem poznańskiego wydawnictwa Publicat ukazała się godna uwagi pozycja wyjaśniająca tajniki wypieku różnego rodzaju pieczywa na zakwasie. Autorem publikacji jest wykwalifikowany i doświadczony piekarz  z pasją, mistrz piekarnictwa i ciastkarstwa, doradca dietetyczny i kontroler wyrobów piekarniczych - Siegfried Brenneis, mający na swoim koncie nie tylko tysiące pysznych, zdrowych, sycących, cieszących oczy i żołądki wypieków, ale i tytuł piekarniczego mistrza świata. Dzięki jego zamiłowaniu do przesiadywania w kuchni, w ręce czytelników, także i tych z Polski,  trafiła bardzo uniwersalna, praktyczna i poszerzająca kulinarne horyzonty pozycja wydawnicza, po którą warto sięgnąć, gdy planujemy nauczyć się piec chleb, bułki, rogaliki, chałki, strucle i inne zbożowe wyroby piekarnicze. Zaletą publikacji autorstwa Siegfrieda Brenneisa jest rozmaitość inspiracji kulinarnych, przejrzystość tekstu, szczegółowość porad. Kto zdecyduje się na zakup tej książki, zwróci też z pewnością uwagę na jakość i piękno znajdujących się w niej zdjęć.

Jak wyjaśnia autor, dzieło o wypiekaniu chleba powstało dlatego, że "chciał on aby w miejscach, gdzie coraz trudniej o "prawdziwych" piekarzy, ludzie nie byli skazani na chleb wytwarzany przemysłowo z półproduktów". Dzięki pozycji "Po prostu chleb" samemu można zadbać o dostarczanie swojej rodzinie wartościowego pieczywa ze składników, które można dobrać według osobistych preferencji smakowych, unikając tych produktów, które mogą wywołać u danego konsumenta alergię pokarmową.

Przybliżając czytelniczkom portalu dlaLejdis.pl tę pozycję wydawniczą, chciałabym także dodać, że warto wiedzieć, że w książce autorstwa Siegfrieda Brenneisa znaleźć można szereg informacji dotyczących przygotowania zakwasu do pieczywa, liczne przepisy na chrupiące chleby, bułki oraz słodkości z pieca. Wśród inspiracji kulinarnych polecanych przez eksperta od wypieków znajdują się przepisy na chleb żytni, chleb mieszany, chleb orkiszowy, bagietki, chlebki tostowe, plecione bułki z pestkami dyni, gofry na zakwasie, rożki cynamonowe, bułeczki żurawinowe, pełnoziarniste talarki z czekoladą.  Warto też na pewno zapoznać się z przepisem na bułeczki szczęścia i przekonać się, czy rzeczywiście są one takie  dobre, że nasz poziom szczęścia może zwiększyć się po ich zjedzeniu.

„Po prostu chleb" Siegfrieda Brenneisa to jedna z tych publikacji, która edukuje, dba o zdrowie naszego żołądka, zachęca do eksperymentów w kuchni. Nabycie tej pozycji pozwala sprawdzić nasze umiejętności kulinarne oraz dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy o zakwasie i tajnikach zawodu piekarza-cukiernika. Atutem tej książki jest jej tematyka, dbałość o detale, niewielki rozmiar publikacji, zawarcie indeksu składników i przepisów, uwzględnienie słowniczka ważnych pojęć przydatnych przy wypiekaniu chleba. Dobrze mieć pod ręką tę publikację, gdy lubimy spędzać czas w kuchni i gdy nie straszne nam wyzwania w stylu własnoręcznego przygotowania domowego chleba. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Siegfried Brenneis, "Po prostu chleb", wydawnictwo Publicat, Poznań 2023




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat