„Zawierucha w kuchni” – recenzja

Recenzja książki „Zawierucha w kuchni”.
Zbiór przepisów kulinarnych od zwycięzcy ósmej edycji programu MasterChef.

„Zawierucha w kuchni” to zawierająca mnóstwo inspiracji kulinarnych, pięknie wydana publikacja dla miłośników dobrego jedzenia i krzątania się w kuchni. Zwycięzca ósmej edycji programu MasterChef, Grzegorz Zawierucha, dzieli się z czytelnikami swoją pasją do gotowania, w prosty i przystępny sposób opisując sposoby przygotowania różnorodnych potraw. Wśród 94 zawartych w książce przepisów znaleźć można te związane z dzieciństwem autora oraz odbytymi przez niego podróżami. Zapoznać się można ponadto z daniami, przygotowywanymi przez Grzegorza Zawieruchę w programie MasterChef, tymi, które podpowiedzieli mu koledzy i koleżanki z programu, a także tymi, które przychodziły mu do głowy podczas żeglowania, które jest jego pasją. Zwycięzca ósmej edycji programu MasterChef zdradza też przepisy, z których korzystają czasem jego najbliżsi.

W pozycji wydawniczej sygnowanej nazwiskiem finalisty popularnego TVN-owskiego programu znaleźć można przepisy na takie smakowitości jak: schab w sosie grzybowym, tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, pulpety z karczochami w sosie pomidorowym, hamburger domowy, tarta lotaryńska, śledzie po kaszubsku, paszteciki z kapustą i pieczarkami w cieście francuskim. Dzięki lekturze publikacji nauczyć się można także przyrządzać kremówkę, zupę rybną, doradę pieczoną z warzywami po prowansalsku, suflet truskawkowy, sałatkę grecką, sos beszamelowy.

Ogromnym walorem tej pozycji wydawniczej jest jej przepiękna szata graficzna. Obecne w publikacji zdjęcia zachęcają do przygotowania czegoś smacznego na ząb, cieszą oko oraz pobudzają apetyt. Głodnym więc lepiej po tę książkę kucharską nie sięgać.

Grzegorz Zawierucha przybliża czytelnikom nie tylko tajniki gotowania wyśmienitych dań, ale i swoją osobę. Wspomina swój udział w programie MasterChef oraz opowiada troszkę o swoim życiu i źródłach gastronomicznych natchnień. „Chciałbym, żeby gotowanie otworzyło Cię na świat, nowe smaki i poszukiwanie siebie!” – wyznaje na początku książki doceniony przez programowe jury pochodzący z Kielc kucharz-pasjonat.

Minusem książki jest jej duży i nieporęczny format. Ciężaru tej pozycji wydawniczej dodaje też twarda oprawa. Gdy przymknie się jednak oko na ten „mankament”, zyskuje się ciekawą, oryginalną, ubogacającą lekturę, dzięki której i my możemy poczuć się trochę jak MasterChef. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Grzegorz Zawierucha: „Zawierucha w kuchni”, wydawnictwo Burda, Warszawa 2019




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat